Sala

Solceller gav vinst åt Tärnabadet

Det blev en lyckad sommar med solceller för Tärnabadet, söder om Sala. 180 kvadratmeter solceller av två olika slag monterades på taket till omklädningsrummen i våras. Det har sparat mycket, enligt säger Sture Holmberg, ordförande i Bygdeföreningen Tärnan, som driver badet.

- Det har varit en väldigt intressant sommar, att se då hur våra kostnader har krympt tack vare solpanelerna. Vi har ju gjort av med väldigt mycket olja tidigare men i nuläget så är vi bara på 25 procent av den förbrukningen, så det kan man ju kalla för en klar besparing, säger Sture Holmberg.

Tidigare gick det åt cirka tio kubik olja per år för att driva Tärnabadets panna. Hittills i år är förbrukningen bara två och en halv kubik, säger Sture Holmberg. Det innebär att kostnaderna minskat med 60 000-80 000 kronor. Men de pengarna får inte bygdeföreningen del av:

- Det är ju sådant som tillfaller kommunen. De slipper alltså betala så mycket som de hade tänkt sig för uppvärmning av anläggningen, men i övrigt har sommaren i stort sett gått runt. Vi har till och med ett litet plus, säger Sture Holmberg.

Antalet besökare under sommaren var cirka 8000, ett mellanbra år, säger Sture Holmberg. Nu är det tempererade utomhusbadet stängt för säsongen och Sture Holmberg hoppas att bygdeföreningen ska kunna rusta ytterligare inför nästa år:

- Ett stort behov är ju att vi måste fräscha upp omklädningsrummen och toaletterna och där har vi ju då en viss förhoppning att när vi lyckades spara pengar åt kommunen så ska vi kunna byta det mot fräscha toaletter till exempel, hoppas Sture Holmberg.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista