Bultens fabrik i Hallstahammar
hallstahammar

Bulten satsar i Hallstahammar

Samtidigt som bilindustrin har hamnat i kris med efterföljande varsel så utökar företaget Bulten sin verksamhet i Hallstahammar. Nästa år kommer flera personer att anställas.

Bulten, som tillverkar bland annat skruvar och muttrar till bilar, ska under nästa år öka den nuvarande tillverkningen med 50 procent, från 8000 till 12 000 ton.

-Det är naturligtvis så att de order man har idag går ner lite grann. Hela bilindustrin går ju ned i volym, det är ju ingen tvekan om det, men vi har andra order som fyller på. (…) vi har ju tagit en affär då på Volvo Power Train som vi ska börja leverera i början av nästa år, säger Tommy Andersson, VD och koncernchef på Finnveden Bulten AB, till P4 Västmanland.

Satsningar på 60 miljoner och ett 25-tal nya jobb

Satsningarna som nu görs kostar företaget 60 miljoner kronor och de innebär också en del nya jobb på Bulten i Hallstahammar:

-Vi sätter ju in en ny härdugn och en ny stor kallslagare och lite annan kringutrustning till det och vi har sagt att det är ett 25-tal personer som kommer successivt att ansällas här under nästa år. Det är vad vi räknar med, berättar Tommy Andersson.

Bultenjobben trygga trots krisen inom bilindustrin

Bulten har idag drygt 170 anställda och under nästa år anställa alltså ytterligare 25-tal personer. Och trots den nuvarande krisen inom bilindustrin och annalkande lågkonjunkturen menar Tommy Andersson att Bultenanställda i Hallstahammar inte behöver känna någon oro:

-Med så här mycket tonnageökning som vi har framför oss så får det väl gå ned ganska ordentligt på många andra ställen. (...)  För vi ökar ju från 8000 ton till storleksordningen 12 000 ton så att det finns en volymökning som gör att man kan känna en ganska stor trygghet i Hallstahammar. Konjunkturläget är ju i och för sig mycket osäkert men vi har ju också tagit andra affärer på Ford. Vi ska också köra nästa generation av Ford Transit som kommer 2010.  Så att jag skulle vilja säga att problemen på bilsidan är mer kortsiktiga sedan kommer Bulten att ta marknadsandelar så att vi fortsätter att ha en hygglig tillväxt, säger Tommy Andersson, VD och koncernchef på Finnveden Bulten AB, till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista