västerås

John Bauer-gymnasiet sålt till Danmark

Friskolekoncernen John Bauer-gymnasiet, som bland annat har en skola i Västerås, har sålts. Det danska investmentbolaget Axcell har köpt 90 procent av aktierna i skolkoncernen.

Att det danska företaget inte har några tidigare erfarenheter av utbildningsbranschen har ingen betydelse för skolans framtid, menar Rune Tedfors, grundare av och vd för John Bauer-gymnasiet.

John Bauer skolorna finns på ett 30-tal orter runtom i landet och har närmare 10 000 elever, varav cirka 400 i Västerås.

Affären blev klar i torsdags, men försäljningssumman vill företagsledningen inte säga någonting om.

- Jag ser mycket positivt på utvecklingen, eftersom det verkar vara en stark ägare som nu tagit över, säger Jim Granberg, tillförordnad rektor för John Bauergumnasiet i Västerås.

Enligt sin egen hemsida är investmentbolaget Axcels investeringshorisont fem till sju år, vilket innebär att bolaget tror att investeringarna kan vara lönsamma för vidareförsäljning inom fem till sju år.

Friskolekoncernens nye vd Alf Johansson säger dock till P4 Västmanland att han tror på ett mer långsiktigt engagemang från danska Axcel.

- När man tittar på de investeringsbeslut som tas nu så pratar vi många, många år framöver, säger Alf Johansson.

När P4 Västmanland under förmiddagen mötte eleverna på John Bauergymnasiet i Västerås var de ännu inte informerade om ägarbytet.

Gunnar Eriksson
gunnar.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista