Minister hyllade anhörigvårdare

Under den Nationella Anhörigdagen som arrangerades i hela landet under måndagen, hyllade Äldre- och Folkhälsominister Maria Larsson alla dem som vårdar någon anhörig eller närstående. De utför ett otroligt viktigt och krävande jobb, säger hon - men samtidigt har det visat sig svårt att nå ut till alla anhörigvårdare som i sina hem utför stordåd i det tysta.

- Utan de skulle vård-Sverige rasa samman, säger Maria Larsson.

Äldre- och Folkhälsoministern lägger stor vikt vid att anhörigvårdare runtom i landet får hjälp och stöd i den viktiga roll de har.

- Det är en uppgift som varar många timmar om dygnet, och ingen orkar i längden om man inte får lite avlastning och stöd i den uppgiften, säger hon till P4 Västmanland.

Men trots stora satsningar, såväl nationellt som lokalt, är det få anhörigvårdare som känner till vilken hjälp och stöd som finns att få. I Västmanland hoppas man därför att uppmärksammandet av Nationella Anhörigdagen, ska göra att fler tar kontakt med anhörigstödsverksamheten.

- De flesta vet inte så mycket om vad vi har att erbjuda, säger Kerstin Gustavsson som är anhörigkonsulent i Kungsör.

Inför Nationella Anhörigdagen har anhörigkonsulenter från alla länets kommuner samarbetat i ett projekt där man tagit fram informationsmaterial om vilket stöd anhöriga har rätt till och kan få i den kommun där de bor.

- Om det är någon som inte vet att det finns så ska de upptäcka det idag, avslutar Kerstin Gustavsson.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista