västerås

Legionella upptäckt på Bäckby

En person har insjuknat i legionärssjuka på Bäckby i Västerås. Miljö- och hälsoförvaltningen har hittat legionellabakterier i dricksvattnet i en samfällighet på området.

De 138 berörda hushållen informerades i söndags att bakterier hittades vid ett vattenprov den 4 september. Enligt Helen Sandberg på miljö- och hälsoförvaltningen rör det sig om låga halter och risken är låg att någon ska insjukna, säger hon till tidningen VLT. De boende uppmanas nu att spola vatten i sina kranar 30 minuter två gånger i veckan under ett par månader. Därefter ska nya vattenprover tas.

- Det är viktigt att vidta åtgärder när sådant här inträffar, men det är faktiskt inte ovanligt att små mängder legionellabakterier kan förekomma i kommunernas kranvatten, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Västmanland till P4 Västmanland.

- Det viktigaste en fastighetsägare kan göra är att är att se till att varmvattentemperaturen hålls högt, då motverkas bakterietillväxt. Men sedan måste man naturligtvis kontrollera om det kan finnas andra orsaker till att bakterier har växt till, säger Smedjegård.

Hur allvarlig är legionärssjukan?

- Egentligen inte allvarligare än en vanlig lunginflammation, problemet är att vanlig behandling mot lunginflammation inte har någon bra verkan på legionella, säger han. Det är främst äldre med dålig motståndskraft som kan bli riktigt dåliga. 

- Det är inte farligt att spola vatten i kranarna, det man ska vara försiktig med är själva vattendimman, säger Jan Smedjegård.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista