köping

Kalklinbanan söker ny ägare

Om ingen köper den kulturhistoriskt intressanta kalklinbanan som går mellan Vingåker och Köping, så kommer den att plockas ner. Det säger representanter för ägaren, företaget Nordkalk, till P4 Västmanland. Därmed riskerar ett av länets viktigaste industriminnen att försvinna.

Enligt Göran Sandström på Nordkalk i Köping, varken kan eller vill Nordkalk sköta kalklinbanan som en turistattraktion.

Företaget bryter kalk och vill koncentrera sig på det. Nu letar man efter andra köpare. Arbetet med att försöka hitta en lösning har pågått i flera år.

Länsstyrelsen i både Sörmland och Västmanland föreslog att man skulle bilda en stiftelse. Nordkalk och de fem kommuner som kalklinbanan går igenom skulle ingå i den, bland annat Köping. Men när Eskilstuna drog sig ur med motiveringen att det var osäkert ekonomiskt följde alla kommuner utom Vingåker efter.

Elizabeth Salomonsson är kommunalråd i Köping:

- Ska kalklinbanan bli kvar så är det ju inte gratis. Det kostar ju en hel del att underhålla den varje år. När man då inte får försäkringar om att flera är beredda att vara med och betala så känner jag en stor osäkerhet med tanke på Köpings skattebetalare, säger hon.

Elizabeth Salomonsson säger samtidigt att kalklinbanan är viktig, att den är ett viktigt industriminne. Men kostnaderna måste vägas mot andra kommunala utgifter och pålagor som Köpings kommun har.

Nu vet ingen vad som kommer att hända, Nordkalk letar en ny ägare och föreningen kalklinbanans vänner lever på hoppet. Och i Vingåker sitter kommunalrådet Viking Jonsson och är besviken:

- Jag har varit involverad i frågan i åtta år och jag tycker det är oerhört tråkigt att det har blivit så här. Det är synd att de andra kommunerna inte tycker att det finns ett värde i att kalklinbanan blir kvar. Det är synd att de inte har mer fantasi och ser vad man skulle kunna göra med kalklinbanan, säger Viking Jonsson till P4 Västmanland.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".