Är Landstinget Västmanlands ekonomi stabil eller inte?

Läkarföreningen: Landstinget underbudgeterar med miljonbelopp

Det råder delade meningar om Landstinget Västmanlands ekonomi.

När landstingets andra delårsrapport redovisades förra veckan konstaterade landstingsstyrelsens ordförande Tomas Högström (m) att ekonomin är stabil.

Det håller inte Västmanlands Läkarförening med om.

När det gäller division Närsjukvård och Psykiatri handlar det i själva verket om en underbudgetering med närmare 50 miljoner kronor, enligt Läkarföreningen.

– Landstinget Västmanland satsar mindre på primärvård än något annat landsting, hävdar distriktsläkare Rune Kaalhus, ordinarie ledamot i Västmanlands Läkarförening.

Läkarföreningen anser att divisionen är underbudgeterad med närmare 50 miljoner kronor.

– Av delårsrapportern framgår bland annat att de offentliga vårdcentralerna går 24,2 miljoner back, så nu måste viss verksamhet ses över om man ska försöka klara budgeten, säger Rune Kaalhus till P4 Västmanland.

Läkarföreningen är särskilt kritisk till vad de anser är en felaktig resursfördelning mellan sjukhusen och vårdcentralerna i landstinget Västmanland.

Under tisdagseftermiddagen ska divisionschefen Christina Jogér träffa facken för att informera om det ekonomiska läget för den samordnade divisionen Närsjukvård och Psykiatri.

Gunnar Eriksson
gunnar.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista