Kent Persson (v) vid Centralstationen i Västerås.

Vänstern vill satsa på järnvägen

Under tisdagen presenterade oppositionspartierna sina alternativa budgetar.

Vänsterns riksdagsledamot Kent Persson från Norberg säger att hans parti vill se en del infrastruktursatsningar som skulle beröra Västmanland.

I sin skuggbudgeten vill Vänsterpartiet göra en stor satsning på tågtrafiken.

För att förbättra tågtrafiken i Västmanland vill man slutföra projektet Citytunneln, men det ska vara staten som står för medlen.

– Citytunneln är jätteviktig för att tågtrafiken ska flyta på i Västmanland, men det ska vara staten som betalar för hela, säger Kent Persson.

– Vi tycker inte att det är rätt att Landstinget Västmanland, Västerås kommun och så vidare ska vara med och delfinansiera ett projekt i Stockholm.

Vänsterpartiet vill också satsa på en upprustning av Bergslagsbanan mellan Västerås och Fagersta. Det skulle exempelvis innebära snabbare tåg, mötesspår och signalsystem.

– Men för Västmanlands del finns de viktigaste satsningarna att göra i Stockholm och inte i Västmanland, eftersom vi behöver en bättre tidsanpassning mellan Stockholm och Västerås, säger Kent Persson till P4 Västmanland.

Per Sandström
per.sandström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista