sala

Tuffa år väntar Sala kommun

Sala kommun står inför några tuffa år ekonomiskt. Från att ha haft 24 miljoner på pluskontot år 2007 är överskottet nu nere på nästan noll. Det står klart efter att majoriteten under tisdagen presenterat sitt förslag till budget.

– För 2009 budgeterar vi nu på ett överskott på fem miljoner kronor, och det är egentligen naturligtvis alldeles för lite, säger Carola Gunnarsson (c), kommunalråd i Sala.

Förklaringen bakom Salas skrala ekonomi ligger bland annat i höga löneökningar, den vikande konjunkturen och längre skatteintäkter.

Det är framför allt tre förvaltningar som har det tufft: dels Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen som bland annat ansvarar för gymnasieskolan, dels Skolförvaltningen som har förskola och grundskola, dels Vård- och omsorgsförvaltningen.

Majoriteten väljer att prioritera barn och unga och behåller bland annat högstadiet i Västerfärnebo, man behåller skolbiblioteken, man skjuter till pengar för att kunna behålla personal i skolan och man vill också säkerställa kvaliteten på Kilbo skola och Hedens skola.

Men oppositionen i Sala ser annorlunda på ekonomin.

Socialdemokraten Tommy Johansson tycker att majoriteten hattar hit och dit med ekonomin, och han vill bland annat slopa vårdnadsbidraget för att dryga ut kommunkassan.

I övrigt ser han en stor grupp som han tycker majoriteten glömt bort:

– De stora förlorarna i Sala kommun är de äldre. De kommer att få det mycket, mycket bekymmersamt och när vi vet hur åldersbefolkningen ser ut och kommer att bli de närmaste tio åren så är jag djupt oroad, säger Tommy Johansson (s).

Den 30 oktober presenterar socialdemokraterna sitt förslag till budget.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista