Vildsvin har starka nosar, huvuden och halsmuskler.

Stängsel stoppar inte vildsvinen

I Västmanland beräknas trafikolyckorna med vildsvin inblandade öka med över 200 procent i år. Orsaken är att det knappt funnits vildsvin i länet tidigare, men att de nu etablerat sig och blivit allt fler de senaste åren. Och stängsel stoppar inte vildsvinen - vill de komma förbi lyfter de staketet med nosen och kryper under...

Viltolyckorna i trafiken fortsätter att öka.

En prognos från Älgskadefondsföreningen visar på en rekordstor ökning av kollisioner med vildsvin och hjort i år.

I landet som helhet beräknas olyckorna med vildsvin öka med 77 procent. I Västmanland beräknas de att öka med över 200 procent.

– Anledningen är att det knappt har funnits vildsvin i Västmanlands län förut, men att de har etablerat sig och blivit fler under de senaste fem åren. Räknar man då olyckorna i procent så låter det ju dramatiskt, säger Lars Björk, jaktvårdskonsulent i Västmanland.

En ökning på över 200 procent kan verka skrämmande, men enligt Lars Björk behöver det inte betyda att ökningen av olyckor blir så stor räknat i siffror.

Det har inte funnits speciellt många vildsvin i området tidigare, men eftersom stammarna nu ökar och vildsvinen blir fler blir också risken att de tar sig ut på vägarna större.

Ökningen av vildsvin är något som gläder jägarna, men också de är väl medvetna om att ökningen kan ha en baksida.

Lars Björk påpekar hur viktigt det är att även jägarna i länet hjälper till att hålla olyckssiffrorna nere:

– Det är ju att se till att skjuta lite hårdare, kanske intill de större vägarna och så.

Att som bilförare vara uppmärksam är viktigt och när det gäller just vildsvin är det främst i gryning och skymning som man bör vara beredd bakom ratten.

– Då är det mest, men även under nattetid. Dagtid är det mindre risk, säger Lars Björk till P4 Västmanland.

Den som slappnar av och förlitar sig på att eventuella vilstängsel håller vildsvinen borta - den bör tänka om.

Stängsel håller nämligen inte vildsvinen borta.

– De är ju vana att böka och de har väldigt starka nosar, huvuden och halsmuskler, så vill de gå förbi då lyfter de bara på staketet och går under, säger jaktvårdskonsulent Lars Björk.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista