Snart besked om dödssjukas vård

Det har nästan gått ett år sedan Landstinget Västmanland ville ta sin hand ifrån Gryta hospice i Västerås, där dödligt sjuka personer vårdas i slutskedet av livet. I stället ville landstinget starta en liknande verksamhet på Centrallasarettet. Protesterna blev starka, och om en månad ska en utredning om hur det ska bli med den här vården vara klar.

En av utredarna är Barbro Beck-Friis som är professor emerita i geriatrik, alltså läran om åldrandets sjukdomar. Hon menar att platsen där vården ges inte är det viktigaste, utan att det handlar om kvalitén på vården.

– Om människor slipper ett svårt lidande är man så tacksam för den hjälp man får, så då är själva lokaliteten inte det primära. Utan det primära är ”vad kan jag, som inte har så lång tid kvar att leva, få ut av livet tills jag dör”, säger hon.

För att vården ska bli så bra som möjligt finns några punkter som är extra viktiga, menar Beck-Friis.

– Det viktiga är att det finns personal som har kompetens så att man kan klara alla svåra symptom som en dödssjuk människa har. Och att man arbetar i team, för det här är så svårt så det är inte bara en människas jobb. Och det är att man också måste stödja anhöriga för även dem berörs utav lidandet.

På gryta hospice vårdas främst västeråsare. Efter utredningen hoppas kristdemokratiska landstingsrådet Ingvar Nordén att hela länets så kallade palliativa vård ska bli bättre.

– Jag hoppas att utredningen visar att det finns goda förutsättningar att förbättra den vård som finns i länet. Tanken är inte att alla ska in till Centrallasarettet i Västerås, utan att vi kan ha kvar vård ute i länsdelen, men att det ska bli mer likvärdig vård och mer kvalitativ.

Orsaken till att landstinget planerade att flytta de dödssjuka till Centrallasarettet är främst att spara pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista