Länets företagare oroas

Den ekonomiska turbulensen och besked om stora varsel på företag runtom i Sverige oroar de Västmanländska företagen. Men läget är inte nattsvart - i stället har många företag goda förutsättningar att klara lågkonjunkturen bra.

Riksorganisationen Företagarna i Västerås märker hur alltfler företagare påverkas av konjunkturnedgången. Idag har företagen fortfarande väldigt mycket att göra, däremot märker många av dem hur orderingången stannar av samt hur försäljningen minskar.

- Det är väldigt tydligt att det är en konjunkturavmattning, säger Ove Jansson som är regionchef på Företagarnas Riksorganisation.

Det Ove Jansson märker när han möter olika företagare runtom i länet, är stora skillnader mellan branscher. Medan vissa typer av företag fortfarande fungerar väldigt bra, påverkas andra betydligt mer av det förändrade marknadsläget.

Framförallt är det de som säljer kapitalvaror, till exempel bilförsäljarna, som ser tydliga tecken på nedgång.

- Det är ju inte så konstigt heller eftersom det man som individ gör när det börjar kännas lite skakigt är väl att dra in på de här kapitalinköpen och lägga dem på framtiden, säger Ove Jansson.

Men läget är långt ifrån nattsvart menar han. Många av de Västmanländska företagen har istället goda förutsättningar att klara marknadsförändringen bra. Det eftersom den här ekonomiska turbulensen kommer efter en lång högkonjunktur då många av länets företag jobbade hårt för att skapa en bra buffert.

- Det skulle kunna betyda att den här avmattningen inte behöver bli så dramatisk, och man kanske till och med kan ägna sig åt vissa offensiva åtgärder för att förbereda sig på att möta den kommande konjunkturuppgången.

- För den kommer! När vet vi ju inte men vi kan ju hoppas att det inte dröjer alltför länge, avslutar Ove Jansson, regionchef på Företagarnas Riksförbund i Västerås.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".