sala

25-åring rymde från rättspsyk

Det bör finnas säkerhetsrutiner för var patienter inom rättspsykiatrin i Sala befinner sig. Det anser Socialstyrelsen efter att ha granskat en händelse förra sommaren.

I augusti förra året avvek en man i 25-årsåldern från sin avdelning på Rättspsykiatrin i Sala. Han hade petat in portionsprillor snus i slutbläcket på en dörr till personalrummet så att den inte kunde låsas.

Så på kvällen kunde han ta sig in i rummet och ta en kniv som han sen använde för att skruva loss dörrhantaget till sitt rum. Och med hjälp av handtaget kunde han öppna ett fönster och ta sig ut.

Personalen upptäckte inte att mannen försvunnit utan fick reda på det via telefon när en avdelningschef på rättspsyk en halvtimme efter rymningen mötte 25-åringen. De åkte då tillbaka till avdelningen tillsammans.

I samband med det gav 25-åringen kniven till avdelningschefen som då frågade vad han skulle ha kniven till. 25-åringen ska då ha sagt, citat ”kände för att hugga ner nån”, slutcitat.

Socialstyrelsen anser att rättspsyk ska se till att bedöma varje patients rymningsbenägenhet. Och upprätta rutiner för kontroll av var patienterna befinner sig.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista