Nobelpristagare okänd av bokhandel

Under torsdagen stod det klart att årets Nobelpris i litteratur går till den franske romanförfattaren Jean-Marie Gustave Le Clézio. Beskedet kom traditionsenligt klockan 13 från Svenska Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl. Men namnet var obekant för personal på bokhandel i Västerås.

- Tyvärr är det ingen som vi har några titlar hemma av. Det är tyvärr ingen jag känner till. Väldigt okänt namn för mig i alla fall och det tror jag att det är för de andra i butiken också, säger Maria Johansson som arbetar i Akademibokhandeln i Västerås.

Hon blev överraskad av Svenska Akademiens val. Innerst inne hade Maria Johansson hoppats på att poeten Tomas Tranströmer från Västerås skulle få priset, men det blev alltså inte så.

Nobelpriset går istället till författaren Jean-Marie Gustave Le Clézio som föddes 1940 i Nice i Frankrike. Hans debutroman Rapport om Adam kom 1963. Men störst uppmärksamhet och själva genombrottet som författare kom 1980 med boken Öken.

Le Clézio beskrivs i Svenska Akademiens motivering som ”uppbrottets, det poetiska äventyret och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen”.

I december kommer Jean-Marie Gustave Le Clézio till Stockholm för att ta emot Nobelpriset.

Eva Kleppe
eva.kleppe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista