västerås

Privatiseringen fortsätter

Västerås stad fortsätter att privatisera verksamheter. Nu läggs gatu- och parkverksamheten i västra stadsdelarna ut på entreprenad. Samma sak händer med Mälarcampingen ute vid Johannisberg.

Hans Näslund, direktör på tekniska nämndens stab, förklarar varför.

- Det leder oftast till effektiviseringar och att kvalitèn förbättras även om driften fortsättningsvis stannar i kommunal regi.

Det här är ett sätt att sporra och trimma den egna organisationen, säger han.

I april bestämde tekniska nämnden att flera av deras verksameheter ska utsättas för konkurrens. I juni blev det klart att företaget Sita ska ta över sophämtningen i västra Västerås. Nu är det dags för Mälarcampingen och gatu- och parkskötseln i samma stadsdel. Sedan är det meningen att även skötseln av de östra stadsdelarna, vinterväghållningen, och driften av gatubelysning ska upphandlas och läggas ut på entreprenad.

Och enligt Hans Näslund ska all personal få behålla jobbet.

- Vår policy är att vi tillämpar verksamhetsövergång enligt lagen om anställningsskydd. Principiellt så innebär det att den nya entrepenören tar över personalen, säger han.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista