Lantbrukaren Gustav Kihlin på Hallstabergs gård utanför Västerås.
Västerås

Besvikelse över låg ersättning för galna ko-sjukan

Bröderna Kihlin på Hallstabergs gård utanför Västerås, där Sveriges första fall av galna ko-sjukan upptäcktes för drygt två år sedan, har krävt 120 000 kronor i ersättning för inkomstbortfall på grund av händelsen.

Men nu verkar det som om de får nöja sig med de 26 000 kronor som Jordbruksverket gett dem rätt till.

Länsrätten gick nämligen tidigare på samma linje, och nu har Kammarrätten meddelat att domstolen inte tar upp fallet; bröderna Kihlin nekas prövningstillstånd.

Men bröderna nöjer sig inte, utan kommer att överklaga till Regeringsrätten.

De har alltså krävt 120 000 kronor i ersättning.

– Vi anser att det är en relevant siffra i förhållande till den tid och det engagemang som det här kostade oss, säger Gustav Kihlin till P4 Västmanland.

– Man har ju från Jordbruksverkets sida hela tiden sagt att jordbrukaren som drabbas av något sådant här ska bli hundraprocentigt ersatt, fortsätter han.

När länsrätten gick på Jordbruksverkets linje och tyckte att 26 000 kronor räckte som ersättning överklagade bröderna Kihlin beslutet till Kammarrätten, men därifrån har nu beskedet alltså kommit att bröderna inte får prövningstillstånd.

– Vi hade nog åtminstone förväntat oss att man skulle titta på ärendet och göra en liten djupdykning i våra önskemål. Det här avslaget kommer överklagas till regeringsrätten, säger Gustav Kihlin.

Det var Sveriges första fall av galna ko-sjukan, BSE, som upptäcktes på bröderna Kihlins gård för drygt två år sedan.

När de plötsligt hamnade mitt i en cirkus av myndigheter och media, sade han och brodern gång på gång i intervjuer att de kände sig helt trygga i Jordbruksverkets händer.

Det skulle han inte göra i dag.

– Sett i bakspegeln så svalnade det lite fort från Jordbruksverkets sida. När informationen hade kommit in till dem i den mängden de ville ha stängdes alla dörrar och vi hamnade på väntelista och fick inte reda på så mycket, säger Gustav Kihlin.

Vad skulle du säga till andra jordbrukare som hamnar i en liknande situation?

– Öppna er gärna och tala om vilka ni är och vad ni håller på med, men ta inte slut på er genom att hjälpa andra utan se till att i första hand se om dig själv, din familj och din egen verksamhet, säger Gustav Kihlin till P4 Västmanland.

Louisa Nyström
louisa.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista