Köping

Korttidsanställd personal på Powertrain tvingas sluta

Sammanlagt omkring 190 personer som jobbar på kortare anställningar på Volvo Powertrain i Köping får inte sina kontrakt förlängda.

Detta efter att moderbolaget Volvo lastvagnar nyligen varslat 1400 av sina anställda.

De 190 i Köping som inte får förlängt är visstidsanställda på kortare kontrakt, inhyrda från bemanningsföretag samt konsulter.

– Det är en anpassning till konjunkturen, vi ser en nedgång i volymerna på grund av konjunkturen och situationen på marknaden, säger Dana Dobrin, platschef på Volvo Powertrain i Köping. Om det kan bli fler personalneddragningar framöver är ännu oklart, säger hon:

– Vi kan inte utesluta det, det finns fortfarande alltför mycket osäkerhet kring många faktorer, säger Dana Dobrin. Johnny Rönnkvist, ordförande i metallklubben på Powertrain säger att det finns en oro för framtiden bland den fast anställda personalen, och han tycker det är synd att de som jobbar på kortare kontrakt inte kan fortsätta.

– Det är ju synd för dem för de går ju ut i en oviss framtid, kanske många går ut i arbetslöshet, säger Johnny Rönnkvist. Carina Rosberg som jobbar på Powertrain säger att beskedet är väldigt jobbigt, även för dem som liksom hon har fasta anställningar. Stämningen bland de anställda är inte på topp:

– Den är dämpad, väldigt tung. Många funderar på vad som kommer att hända, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista