Västerås

Kolonilotter får vara kvar

Mellan 40 och 50 bostäder och ett öppet strandområde är kommunens plan för området kring den nedlagda Stadsträdgården i Västerås. Kolonilotterna som ligger i anslutning till trädgården har tidigare hotats av planerna men nu backar politikerna och lovar att kolonilotterna får vara kvar.

- Jag vet inte vad vi hade gjort annars för vi är så vana att åka hit, säger Bengt Axelsson, en av medlemmarna i Hamre trädgårdsförening.

Han och hustrun Lissbonn är glada över beskedet att de får vara kvar. Paret har haft kolonilott sedan 1974, för 17 år sedan tvingades de flytta hit till Fågelviken från deras gamla kolonilott på Väderleksgatan eftersom det området skulle exploateras. Det bygget har inte startat än.

Det går inte att ta miste på parets intresse och engagemang. Varje dag under odlingssäsongen cyklar de till kolonilotten från lägenheten på Haga.

- Kolonilotten är som medicin för oss, säger Bengt Axelsson.

- Vi har varit och tittat på området, det är en trevlig verksamhet och den ska vi slå vakt om, säger Claes Kugelberg, ordförande i byggnadsnämnden.

Kolonilotterna blir alltså kvar och får enligt kommunens nuvarande planer två mindre radhusområden som grannar. Första steget är att göra en planläggning av området. Förhoppningen är att de 40 till 50 bostäder det kan bli tal om ska vara inflyttningsklara om två och ett halvt år.

- Den stora förändringen är att området kommer bli mer tillgängligt för allmänheten. Vi ska dels förstärka upp strandområdet, förhoppningsvis få bort en del av vassområdena och få lite hårdare gräsytor så att man kan vistas där och komma i kontakt med vattnet. Så att man får något liknande Framnäsbadet, säger Claes Kugelberg.

Louisa Nyström
louisa.nystom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista