Kommuner tjänar miljoner på strejken

Förra strejkveckan tjänade Västerås kommun mellan 6 och 8 miljoner kronor på strejken inom Svenska Kommunalarbetareförbundet, som pågått i sex veckor. I natt utökades strejken ytterligare.
När strejkens nya våg ulöstes i natt, gick kommunalarbetare i Heby, Sala, Surahammar och Västerås i strejk. Och samtidigt som kommunalarbetarna strejkar för högre löner, så tjänar arbetsgivaren på strejken, eftersom kommunerna slipper betala ut lönerna till de strejkande. Västerås stad tjänade mellan 6 och 8 miljoner under den förra strejkveckan, 5-11 maj, då 2 300 kommunalarbetare strejkade i kommunen. Och de pengar Västerås stad tjänat under strejken är välkommna. Västerås stad räknar med ett underskott på 30-40 miljoner i år, och det man sparat kan täcka en del av det förväntade underskottet. Men man gläds inte i förväg för de pengar kommunen tjänat. Beroende på hur strejken slutar och vad det blir för avtal så kan de pengar kommunen tjänat in under strejken gå till att betala lönepåslagen. Västerås stad tjänade alltså under en vecka då strejken pågick 6 till 8 miljoner, och använder man samma beräkningsgrund för de kommuner där kommunalarna strejkade under de två gånga veckorna, så innebär det att de fyra kommunerna Arboga, Fagersta, Kungsör och Köping tjänade sammalagt över 8,5 miljoner kronor. Fagersta kommun, där 300 kommunalarbetare strejkade under de två gångna veckorna, tjänade nästan 3 miljoner, Köping och Arboga drygt 2 miljoner och Kungsör drygt 1 miljon i uteblivna lönekostander.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".