Ett alternativ är en utbyggnad på Västerås konstmuseums nuvarade byggnad i Vasaparken.
västerås

Museer flyttar ihop - men var?

Länsmuseet och Västerås konstmuseum kommer att få gemensamma lokaler i framtiden. Det har Västerås stad och Landstinget Västmanland kommit överens om.

De praktiska fördelarna är många, enligt landstingsrådet Torsten Källberg:

– Det blir en entré, det blir en reception, det blir kanske ett kafé och det gör ju att man kan få dubbel så mycket nytta för samma pengar.

Länsmuseets chef Carl-Magnus Gagge håller med, och ser förutom ekonomiska fördelar också nya kreativa möjligheter med att dela lokaler med konstmuseet.

– För museerna är det viktigt att man jobbar med olika kulturformer som konst, film, musik och teater. Vi måste använda olika uttryck när vi jobbar med att förmedla kulturarvet, säger Carl-Magnus Gagge till P4 Västmanland.

De fyra alternativ man lutar åt just nu är:

  • Mimers gamla industrilokal på Karlsgatan,
  • en utbyggnad på Konserthuset,
  • en utbyggnad på Konstmuseets nuvarande lokal i Vasaparken, och
  • en obebyggd tomt mellan Ringvägen och järnvägen.

Landstinget har beslutat att de kan betala tre miljoner kronor i hyra per år för de nya lokalerna, att jämföra med de två miljoner kronor man betalar idag.

Landstinget tänker däremot inte stå för några nya investeringar, enligt landstingsrådet Torsten Källberg.

– Antingen måste vi bygga nytt, och i så fall blir det Västerås stad som bygger och sedan hyr ut länsmuseets del till landstinget, eller så blir det en fristående fastighetsägare som inreder lokaler någonstans i Västerås, säger Torsten Källberg till P4 Västmanland.

Han tror att man har tagit ett beslut om vilken lokal det blir innan årskiftet.

Louisa Nyström
louisa.nystrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista