Mälardalens högskola utökar samarbetet med företag

Mälardalens högskola kommer att satsa ännu mer på samarbete med företagen de kommande åren.

Det blir möjligt genom de cirka 100 miljoner kronor som högskolan ska få från den statliga Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen.

- Det är väldigt värdefullt för oss studenter att få se hur det fungerar i verkligeheten, säger Victor Asting som går sista terminen på Innovation och produktdesingprogrammet på Mälardalens högskola.

Sedan flera år tillbaka arbetar Mälardalens högskola med olika projekt tillsammans med omkring ett par hundra företag i Mälardalen.

Det handlar om många olika tekniska produkter, till exempel hjälpmedel för handikappade, en sjukhusrobot, som är tänkt att transportera prover och miljövänligare plastförpackningar.

Att samarbetet med näringslivet redan finns var en anledning, enligt högskolan, till att man i konkurrens med många andra högskolor nu får pengar från KK-stiftelsen.

Tanken är att att man nu ska dra igång ännu fler projekt, både inom området innovation och utveckling av produkter, men också inom ännu fler områden på högskolan.

– Det ger ju en möjlighet för högskolan att kunna profilera sig och bygga ut förmågan att jobba ihop med regionen och företag, säger Mats Jacksson, professor och ansvarig för området innovation och produktrealisering på Mälardalens högskola.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista