västerås

Alkolås ökade arbetsstyrkan

Det lilla företaget Hök instrument AB på Hässlö i Västerås håller just nu på att ta fram nästa generations alkolås till bilar. En order som inneburit att vd’n Bertil Hök kunnat fördubbla sin lilla arbetsstyrka från tre till sex anställda.

Arbetet med alkolåset har inneburit att arbetsstyrkan har ökat från tre till sex ingenjörer och Bertil Hök har långt gående planer på att utveckla prototypen vidare till andra områden, bland annat inom sjukvården. Han ser just på framtiden.

- Ja, visst är det stort. Det är det största som har hänt oss. Det är väldigt stimulerande, säger han.

Han förklarar hur alkolåset fungerar:

- I ett vanligt alkolås måste man blåsa i ett munstycke. Munstycket ska göras rent och är lätt att tappa bort. Vi har tagit fram en teknik som tar bort munstycket, förklarar han.

Hök Instrument AB samarbetar med företaget Autoliv och har tidigare tagit fram prototyper för krockkuddar tillsammans med dem. Nu är det alkolås som gäller, företaget uppfinner protypen och autoliv tillverkar dem och säljer dem vidare till världens bilindustri.

Men prototypen ska förfinas och förbättras i ytterligare tre år innan den presenteras på marknaden. Företagets alkolås ser ut som en större mobiltelefon fast utan knappar, och du blåser mitt på alkolåset där det lyser ett starkt blått sken i en cirkel. Sedan är det, mycket förenklat förklarat, sensorer som känner av alkoholhalten i utandningsluften.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista