köping

Var fjärde riskerar att få gå från Getrag

Getrag All Wheel Drive i Köping med 966 anställda kan tvingas minska sin personal med en fjärdedel. Det uppger företaget i ett pressmedelande idag. Totalt handlar det om ett varsel på 220 arbetare och 30 tjänstemän.

Företaget levererar fyrhjulsdriften till Volvo Personvagnar, som är Getrags största kund. Stora minskningar på bilmarknaden innebär att Getrag behöver justera ned sin nuvarande kapacitet för att säkerställa företagets långsiktiga konkurrenskraft, skriver de.

Företagets vd Uli Dilling berättar att beställningarna minskat med 25 procent och att det är orsaken till varslet. Enligt honom har orderingången minskat successivt sedan januari. Framför allt handlar det om nedgången inom bilindustrin och en nedåtgående prognos det närmaste halvåret, enligt Uli Dilling.

Enligt IF Metalls ordförande på Getrag, Irene Holm, är detta ett varsel och under ett halvår kan mycket hända.

- Ingen ska behöva gå från företaget före april 2009, detta är företagets prognos hur det kommer att bli, säger hon.

- Reaktionerna på detta har varit att det är ganska tyst, man går hem och funderar. Men i morgon kanske det blir värre, säger Irene Holm.

- Varslen var inte oväntade, men det var nog större än vad vi hade räknat med, säger hon. 

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista