köping

Arbetsförmedlingen: Varslet slår hårt i Köping

Måndagens varsel om uppsägning av 250 anställda på Getrag All Wheel Drive i Köping är det största i Köping-Arboga-Kungsör-regionen sedan Volvo Aeros varsel i Arboga 1997, då 650 anställda förlorade jobbet.

Varslet kommer att slå hårt i Köping, enligt Jan Hultberg, chef för arbetsförmedlingen i Köping, Arboga och Kungsör:

– Vi har idag 380-385 arbetslösa, och om vi räknar med det värsta scenariot så kommer det inte att innebära en dubblering, men det kommer att innebära en stor utökning.

– En mycket, mycket stor utökad konkurrens om de lediga jobb som finns, säger Jan Hultberg till P4 Västmanland.

För dem som måste sluta på Getrag i Köping är det få nya liknande jobb som annonseras ut; i hela landet 275 maskinoperatörer och ungefär lika många montörer.

– Då ska man veta att det är ju inte bara i Köping som vi berörs av de stora varslen. Det är ju så på många orter med tillverkningsindustri, säger Jan Hultberg.

Det arbetsförmedlingen i Köping kan göra för dem som förlorar jobbet på Getrag i dagsläget är att informera och vägleda, men det kan bli mer resurser från till drabbade orter framöver.

– Exakt hur det ser ut vet jag inte i talande stund, säger Jan Hultberg.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista