Brandmän protesterar mot nedläggning

Nu reagerar deltidsbrandmännen i Köping mot förslaget att lägga ner deltidskåren i Köping. Förslaget finns med i den utredning om en gemensam räddningstjänst i Köping, Arboga och Kungsör, som presenterades nyligen. Men styrelsen i Köpings deltidsbrandmannaklubb tycker att utredningen är bristfällig och har nu lagt fram ett eget förslag, där man istället föreslår att deltidskåren i Kolsva läggs ner.
I den nyligen presenterade utredningen om en gemensam räddningstjänst i Köping, Arboga och Kungsör skulle sammanlagt fem miljoner kronor sparas. Mest - tre miljoner - i Arboga. I Köping skulle det även i fortsättningen finnas en heltidsstyrka, plus en liten deltidsstyrka i Kolsva, däremot skulle deltidsstyrkan i Köpings tätort på 16 man försvinna. Deltidsbrandmän har andra jobb i vanliga fall, men måste vara beredda på att rycka ut om larmet går. I räddningstjänstutredningen skriver man bland annat att deltidsstyrkan i Köping bara används i direkt räddningstjäst tre till fyra gånger per år, och att heltidsstyrkan i sådana situationer kan få hjälp från andra kommuner istället. Men det här har alltså Köpings deltidsbrandmannaklubb reagerat emot, och lagt fram ett eget, alternativt förslag. I deras förslag tas bara 4 av de 16 deltidsbrandmännen i Köping bort, istället försvinner deltidsstyrkan i Kolsva och brandstationen där läggs ner. Den längre utryckningstid till Kolsva som det här skulle betyda menar de, skulle kompenseras bland annat i å med bättre väg mellan Köping och Kolsva. En nedläggning i Kolsva tror man skulle spara mer pengar än ursprungsförslaget, dessutom pekar man på de problem som finns i Kolsva när det gäller att rekrytera deltidsbrandmän. Hur det blir i den här frågan avgörs när politikerna i de tre kommunerna framöver tar ställning till frågan om en gemensam räddningstjänst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".