Västerås

Sköterskebrist orsakar inställda operationer

Det är oerhört pressat på operationskliniken vid Centrallasarettet i Västerås just nu. Mellan sex och åtta operationer måste ställas in dagligen eftersom det fattas personal.

17 sjuksköterskor på operationskliniken har sagt upp sig och hälften av dem har redan slutat. Det handlar om både operations- och anestesisjuksköterskor. Per-Otto Olsson, chef för division kirurgi, är bekymrad:

- Vi kan inte göra så många operationer som vi skulle vilja göra och som vi har kunnat göra tidigare eftersom drygt tio procent av sjuksköterskorna har valt att lämna Landstinget Västmanland. Det är bekymmersamt att vi inte kan göra så många operationer som vi skulle behöva göra för västmanlänningarna, säger Per-Otto Olsson.

Han betonar att det inte ska vara någon fara för patientsäkerheten. All akutverksamhet och cancerkirurgi kommer att löpa som vanligt, säger han. Men för många blir det längre väntetider. Det gäller operationer som är medicinskt lägre prioriterade, där hälsotillståndet inte försämras om man som patient får vänta ytterligare någon månad.

Med tanke på att det redan tidigare var långa köer till operation på grund av vårdstrejken i våras så kan väntan bli ännu längre nu, säger Per-Otto Olsson.

- Vi hade ju tänkt att försöka minska väntetiderna som har uppstått delvis på grund av strejken i våras, och nu försvåras det arbetet naturligtvis när vi inte kan operera så mycket i dagsläget som vi skulle vilja. Men vi måste ta hänsyn till att de medarbetare som finns kvar på operationsavdelningen har en arbetsmiljö och ett uppdrag som är rimligt, säger Per-Otto Olsson.

Just nu är det brist på operationssjuksköterskor i landet och det kan därför bli svårt att hitta nya.

- Vi måste gå ut och försöka rekrytera, dels nya och dels måste vi naturligtvis se om vi kan få de medarbetare som slutat endast på grund av lönediskussionerna att återvända till Landstinget, säger Per-Otto Olsson.

Först till sommaren tror han att man kommer att vara i kapp på operationskliniken så att man klarar vårdgarantin.

Eva Kleppe
eva.kleppe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista