Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
sala

Varsel inom utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen

Publicerat onsdag 15 oktober 2008 kl 06.42

Enligt Anders Carlstedt, chef för arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningen i Sala, väntar varsel inom förvaltningen. Det handlar om minst tre och en halv tjänst.

- Ja, när det gäller de fackliga förhandlingarna och personalsidan, så kommer vi att varsla två lärare, en bibliotikarie och en halv vaktmästartjänst, säger han.

Bakgrunden till besparingarna är att Sala gått från 24 miljoner plus förra året till 13 miljoner minus i år. Därför har budgeten för nästa år hittills bara räknats upp med 1 procent. Men löneökningar och inflationen kostar mer än dubbelt så mycket.

Det är fyra av åtta förvaltningar inom kommunen som går back, däribland skolförvaltningen där mellan 25 och 30 tjänster kan försvinna. Inom utbildning och arbetsmarkandsförvaltningen saknas det 11 miljoner nästa år. Där ingår gymnasieskolan, vuxenutbildningen, arbetsmarknadsåtgärder och flyktingmottagningen.

Nu varslar ledningen om att tre och en halv tjänst ska bort, men det är bara början. Men Anders Carlstedt hoppas att kommunledningen skjuter till med extra pengar, något som diskuterats i kommunstyrelsens arbetsutskott:

- Skolnämnden och utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden kommer att få tillskott. Politikerna prioriterar undervisning, skolor på landsbygden och att vi kan hålla igång skolbibliotek.

Nu har nämnden bett oss avvakta för att se om det fattas beslut om extra resurser i kommunfullmäktige i november, säger han.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".