Framtida vårdprioriteringar ses över

Arbetet fortsätter med att se över hur man ska prioritera inom vården i Västmanland i framtiden. Sjukvårdsutskottet inom Landstinget Västmanland jobbar just nu med att ta fram en ny prioriteringsmodell och ett förslag har nyligen varit ute på remiss i länet.

Sjukvårdsutskottet har till uppgift att se till att befolkningens behov och rättigheter till sjukvård tillgodoses.

Den svåra frågan utskottet jobbar med nu är alltså hur de begränsade resurserna som finns inom vården ska användas på bästa sätt.

Prioriteringar i vården görs redan idag men utskottet föreslår att det ska ske mer öppet, att fler ska få vara delaktiga genom någon form av medborgardialoger och ett etiskt råd.

Förslaget har varit ute på remiss hos alla politiska partier och olika intresseorganisationer, som pensionärsrådet, handikapprådet och barn- och ungdomsrådet.

Remisstiden har precis gått ut och ett tiotal svar har kommit in. Barbro Larsson, ordförande i utskottet, hade hoppats på fler svar men hon tror att det finns förklaringar till det:

- Det är en svår fråga och den är ganska stor och remissunderlaget som vi skickat ut det har vi förstått att det var kanske skrivet på ett svårt språk.

Hon fortsätter:

- Man hade svårt att förstå vad det egentligen stod i det. Den kritiken tar vi till oss för vi ska ju jobba vidare med det här och det förslag som kommer fram senare kommer att skrivas på ett annat sätt, säger Barbro Larsson.

Men vad stod det då i de remissvar som kom in till sjukvårdsutskottet?

- De allra flesta tycker att vi måste ha någon form av prioriteringar, en modell måste till. Man förstår att det är ett stort arbete och att det här ingenting man sätter på några månader utan att det är en process som kommer att fortsätta.

Sjukvårdsutskottet ska nu gå igenom remissvaren och arbeta fram en modell för hur vården i länet ska prioriteras i framtiden.

I början av nästa år ska ett förslag skickas till landstingsstyrelsen som sedan ska fatta beslut.

Men vilken betydelse tror Barbro Larsson att den nya prioriteringsmodellen sedan får ute i vården?

- Jag är optimist och jag hoppas naturligtvis att det här får en stor tyngd, att man får ett bättre underlag för att fatta de stora politiska besluten. Det är jag helt övertygad om. Jag tror inte att man kan välja undan det här, säger Barbro Larsson.

Eva Kleppe
eva.kleppe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista