Lars Björk, jägarförbundet, vill öka jaktkvoten i länet och skjuta 20 lodjur istället för fem.

För många lodjur i Västmanland

Lodjursstammen i Västmanland är alldeles för stor, anser jägarförbundet i länet. I dagsläget tror man att det finns ungefär 65 lodjur i Västmanland, men det är en siffra som baseras på en inventering som gjordes för 3 år sedan.

Jägarförbundet har nu lämnat in en ansökan om att få öka jaktkvoten i länet och skjuta 20 lodjur i stället för nuvarande fem stycken.

- Vi vill börja förvalta lodjursstammen så att vi kan få behålla den rådjursstam vi har i länet i dag, säger Lars Björk jaktvårdskonsulent på jägarförbundet.

Ett lodjur tar ungefär ett rådjur i veckan vilket betyder att en stam på 65 lodjur årligen har ihjäl 3 380 rådjur, vilket betyder att lodjuren i dagsläget har ihjäl fler rådjur i länet än vad jägarna har.

Redan i början av årsskiftet ville jägarförbundet öka jaktkvoten på lodjur, från 5 till 20 djur, men då fick man ett nej av naturvårdsverket.

Men länsstyrelsen ska lämna ett nytt yttrande till naturvårdsverket, och där kan det komma att bli aktuellt med vissa förändringar.

- Vi håller på och fundera på en eventuell ökning av jaktkvoten på lodjur, men det kommer inte bli aktuellt med 20 lodjur som jägarförbundet vill, säger Göte Hamplin rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

- I Västmanland har man haft ganska många lodjur under en längre tid och de äter en hel del rådjur och rådjur är något som jägarna vill skjuta. Sedan kan man ha olika åsikter om den saken, tillägger Göte Hamplin rovdjursansvarig på länsstyrelsen som medger att kvoten utav lodjur är betydligt större än vad man planerar ha på längre sikt.

Per Sandström
per.sandstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista