Konjunkturprognos stör inte landstingets budget

Under tisdagen kom en prognos från konjunkturinstitutet som spår att tillväxten nästa år kommer att ligga närmare noll procent istället för en ökning på 1,5 procent som man tidigare trott. En sänkning som inte bekymrar Torsten Källberg, folkpartistiskt landstingsråd i Västmanland.

- Det är en prognos för hela samhället och landstinget är ju inte hela samhället utan vår sektor brukar lita till ett annat institut, säger han.

Det är rapporter och prognoser från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som Västmanlands landsting förlitar sig på.

Men även SKL skrev så sent som i förra veckan ner prognosen för skatteintäkter nästa år, från 26,9 procent till 25,1 procent.

Det var tredje gången i år som SKL skrev ner sin prognos för skatteintäkter men inte heller det oroar Torsten Källberg, som nu tror att krisen nått sin botten.

- Börsen börjar gå uppåt lite grann igen och det finns ju faktiskt jobb att få i det här landet, säger Källberg.

Men Källberg säger även att om det skulle vara så att krisen förvärras så är han beredd att tillsammans med oppositionen hitta en lösning, även om han tror att marginalen i budgeten är tillräcklig för att täcka en eventuell fortsatt nedgång.

Hur långt krisen kan gå utan att landstingsstyrelsen måste ingripa vet Torsten Källberg dock inte.

Enligt Torsten Källberg så är framtiden ljusare i dag än vad den var igår, så han tror att det vänder nu.

Linnéa Nord
linnea.nord@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".