Eva Hånell och Ewa Murawa-Frodis

Många unga kvinnor väljer bort bröstundersökning

Yngre kvinnor i Västmanland väljer bort mammografi-undersökningar, trots kallelse till bröstenheten på Centrallasarettet i Västerås. En oroande trend eftersom bröstcancer inte bara drabbar äldre.

- Det är de yngre kvinnorna, de i 40-årsåldern som är sämre på att komma på sina hälsokontroller. De äldre kvinnorna kommer i mycket större utsträckning, säger Ewa Murawa-Frodis, ansvarig medicinsk läkare på mammografienheten och Eva Hånell, enhetschef för bröstenheten.

I Västmanland kallas alla kvinnor mellan 40 och 69 år till mammografiundersökning vartannat år. Men det är alltså många av kvinnorna som befinner sig i de lägre av dessa åldrar som väljer att avstå från regelbundna undersökningar.

- Det är svårt att säga varför. Min teori är att många har småbarn, man kanske nyss har fått barn och tycker att man inte är så gammal att man vill gå till sin hälsoundersökning, säger enhetschef Eva Hånell.

Bröstcancer är inget som endast drabbar äldre, och därför ser också personalen på Centrallasarettets bröstenhet oroligt på att allt för få unga kvinnor låter undersöka sig.

- Bröstcancerfallen ökar hela tiden, och även om det är vanligare bland äldre finns ju cancer bland de yngre också, poängterar mammografienhetens medicinskt ansvarige läkare, Ewa Murawa-Frodis.

För Ingegerd Lindgren från Virsbo är det en självklarhet att regelbundet gå på mammografi.

- Det finns ju så många kvinnor som får bröstcancer och som får operera bort sina bröst. Men upptäcker de en knöl i tid så kan de ju åtgärda det. Jag tycker det är väldigt viktigt så jag uppmanar alla att gå, säger Ingegerd Lindgren.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista