Kungsör

Dålig kontroll av livsmedel

Livsmedelskontrollen i Kungsörs kommun har svåra brister, enligt Livsmedelsverket. Trots påpekanden har kommunen inte agerat i ett fall med dålig hygien hos en tillverkare av ost- och mjölkprodukter.

I ett föreläggande kräver nu verket att kommunen agerar. Enligt föreläggandet måste nu kommunen upprätta en plan för kontrollen av mjölkprodukter.

- Vi ser ju allvarligt på det, det är ju därför vi har gått så här långt som ett föreläggande mot kommunen. Det är ju kommunens brister som vi vänder oss mot, säger Ulla Nordström, chef för Livsmedelsverkets inspektionsenhet till P4 Västmanland

- Hur pass vanligt är det här?

- Det är ovanligt att vi gör det, säger Ulla Nordström. 

Ulf Björkman är chef på Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Kungsör. Han tycker att Livsmedelsverket borde stötta små kommuner, istället för att kritisera dem:

- Vi är överens med Livsmedelsverket att det är otroligt svårt att hålla rätt kompetens i en liten kommun för så här svåra inspektioner som ett mejeri är.

- Men varför skulle det vara svårare för just er kommun att kontrollera det här när alla andra kommuner klarar av det?

- Nej, det är inte svårare för oss än för någon annan, men det är ju så att detta är så pass svårt att man bör samverka mer kring det här, säger Ulf Björkman.

Ulf Björkman efterlyser expertkompetens som är länsomfattande. Han säger att han framfört detta till Livsmedelsverket flera gånger.

- Det finns också en bestämmelse i Livsmedelslagen som säger att vi kan lämna över tillsyn till Livsmedelsverket om det finns särskilda skäl och det anser jag att det gör eftersom både vi och livsmedelsverket anser att vi inte har rätt kompetens (…) det finns bokfört och diariefört och allting och det har jag framför under åtminstone två års tid.

- Men jag har inte rönt någon framgång för mina åsikter, avslutar Ulf Björkman, chef för Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Kungsörs kommun.

Kristin Axinge Jaslin
kristin.axinge-jaslin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".