Färsk gös

Allt mer gös i Mälaren

Enligt fiskeriverket är tillgången på unga gösar i Mälaren den bästa på sju år. Fiskaren Per Widlund ute på Ängsö utanför Västerås har också märkt av ökningen. För honom och många andra yrkesfiskare är gösen den absolut viktigaste fisken.

- Det är den absolut viktigaste fisken. Vi fiskar den året runt och det är en högt aktad fisk, säger han till P4 Västmanland.

Fiskeriverket har trålat fisk på Granfjärden, Blacken, Ekoln utanför Uppsala och på Prästfjärden närmare Stockholm, allt i Mälaren. Granfjärden ligger precis utanför Ängsö i en del av Per Widlunds fiskevatten. I näten har man hittat ovanligt mycket årsungar av gös som är runt 13 centimeter. Ökningen beror på att det var precis lagom varmt på försommaren, i somras och under den tidiga hösten. Det har också funnits bra med mat åt ynglen, plankton i början och sen småfisk. Då växer gösen snabbt och klarar sig undan rovfiskar.

Enligt fiskeriverket är gösen den viktigaste fiskarten för yrkesfiskarna i Mälaren, förra året fångades runt 190 ton gös. Men trots att vädret har varit gynnsamt för gösen, så gäller det att yrkesfiskarna vårdar fiskbeståndet, att de fiskar varsamt och släpper tillbaka all fisk de inte vill ha, levande i sjön igen, säger Per Widlund:

- Är man rädd om gösen så går den hit ett antal gånger under flera år i rad.

- Det gäller att släppa ut de som är för små så att man kan ta dem nästa år när det blivit större?

- Ja, det är det absolut viktigaste. Att man är rädd om det uppväxande beståndet, det är ju det som är kapitalet, säger Per Widlund.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista