Mats Svegfors i köket

Landshövdingens matresa i Västmanland

Idag släpps landshövding Mats Svegfors kokbok, Matresa i Västmanland. Utgivare av boken är Föreningen Kulturmiljö i Västmanlands Län och alla intäkter går dit. Svegfors och hans medarbetare har arbetat ideellt med detta projekt som tagit ett drygt år av deras fritid. De har besökt 21 platser i Västmanland, som exempelvis Geddeholm och Nibble.

”Matresa i Västmanland” är en mat- och upplevelsebok rikt illustrerad med bilder av fotograf Jan Gustafsson. Till sin hjälp har Svegfors också kocken Anna-Karin Kindmark, som tidigare var kökschef på Restaurang Aveny i Västerås.

Svegfors vill med kokboken slå ett slag för matkulturen och lokalproducerade livsmedel i Västmanland.

- Om vi kan ge impulsen till människor att använda de råvarorna som finns här i trakten, så är jag glad. Det är inte många som tar sig för att tillaga fasan eller vildand. Och det behöver inte vara så svårt.

I boken presenterar Anna-Karin Kindmark ett recept på inbakat fasanbröst med rödvinssås.

- De så kallade ”finare” maträtterna behöver inte kosta mer än ett besök med familjen på snabbmatstället, säger Svegfors. Men det tar lite mer tid.

Annars är Mats Svegfors svag för malt kött och ett av favoritrecepten är ”Sten Bromans köttbullar”, gjorda på mager fläskfärs. Svegfors, själv gammal lundastudent blev tidigt inspirerad av skåningen Broman och hans matkunskaper och umgänge med bl.a. Tore Wretman.

- Många tänker inte på att han hade stora matkunskaper, han var inte bara en klippa inom musik, säger Svegfors.

Han berättar att Broman tillsammans med Wretman grundade Gastronomiska Akademien. Man kan undra varför Sten Broman använde fläskfärs och inte nötfärs eller ens blandfärs. Svegfors har en förklaring.

- Han ville väl gå sin egen väg, gå utanför ramarna. Han var sådan.

Men goda blir fläskfärsbullarna, kan SR Västmanland reporter intyga. Den hemmamalda fläskfärsen måste vara av god kvalitet och hemligheten är sannolikt att Sten Broman tillsatte whisky i färsen. Whiskyn ger köttbullarna karaktär utan att för den skull smaka whisky.

- Det går inte att känna att det whisky som tillsatts, säger Svegfors.

Anna-Karin Kindmark har bidragit med allt från farmors sillinläggning till den ångpocherade rimmade torskryggen. Det sistnämnda var Kindmarks bidrag till Årets Kock 2001, en tävling hon var finalist i.

- Det är inga dyra råvaror i rätten, men visst tar den lite tid att tillaga, säger hon.

Föreningen Kulturmiljö i Västmanlands Län, som ger ut boken, bildades för fem år sedan, av bl.a. Svegfors själv. Förebilden är National Trust. Liksom sin brittiska förlaga jobbar den västmanländska lilla föreningen med att rädda bl.a. konstskatter. Den unika Geddeholmssamlingen som hänger på slottet i Västerås skulle ha spridits för vinden om inte föreningen härom året gått in och köpt samlingen för knappa miljonen. Mat- och måltidshistoria är en del verksamhetsfältet.

Kokboken släpps idag och är på 150 sidor.

Gustaf Larsson
gustaf.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista