Lång väg till mammografi för många länsbor

Många kvinnor från länets yttre kommuner är kritiska till att mammografiverksamhet endast finns i Västerås. Sedan centraliseringen i december 2006, då all mammografi samlades i Västerås - och de tidigare och väldigt uppskattade mammografivagnarna togs bort, har vägen till undersökning och behandling blivit betydligt längre för många.

Sedan två år tillbaka åker alla kvinnor i länet till bröstenheten i Västerås på mammografi. Det var i december 2006 länets mammografiverksamheter centraliserades, samlades under ett tak på Centrallasarettet och bildade en bröstenhet.

- Det var för att vi digitaliserade verksamheten. Det var svårt att ha en digital maskin i en mammografivagn som vi hade tidigare, förklarar Eva Hånell, enhetschef för bröstenheten i Västerås.

Mammografivagnen åkte runt i länet, erbjöd undersökning på plats och kortade på så vis kvinnornas väg till mammografin.

Efter att mammografivagnen togs bort har vägen till undersökning och behandling blivit betydligt längre för många av länets kvinnor. På bröstenheten kan man ännu inte se om det resulterat i att färre kvinnor låter undersöka sig än tidigare.

- Nej, det är för tidigt än. Vi måste vänta tills vi hunnit gå en runda i länet, säger Ewa Murawa-Frodis, medicinskt ansvarig läkare för mammografienheten.

För Ingegerd Lindgren från Virsbo fungerar det bra att åka till Västerås på undersökning, men hon förstår samtidigt kritiken.

- Ja, det fungerar jättebra, jag får åka sjuktransport eftersom jag har lite svårt att gå. Annars skulle det vara krångligt tycker jag, om man måste åka buss och tåg och så, säger hon.

På bröstenheten kan man förstå patienterna som har lång väg att åka, men ser också de fördelar som centraliseringen av mammografin förde med sig.

- Ja, det är framförallt på personalsidan. När allt är samlat kan vi bättre ta vara på våra resurser och då utnyttja vår apparatur mycket mer effektivt, säger Eva Hånell, enhetschef för bröstenheten.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista