Flera politikeravhopp inom kommunfullmäktige

Mer än var tionde politiker som valdes in till kommunfullmäktige i Västmanland vid senaste valet 2006 har hoppat av under nuvarande mandatperiod. Det visar färsk statistik från Valmyndigheten. Och i Norberg har närmare var femte lämnat sitt uppdrag.

Orsaken till varför närmare 20 procent av Norbergs kommunfullmäktigledamöter hittills hoppat av törs inte Eva Hölke, före detta socialdemokratisk ledamot i Norbergs kommunfullmäktige, säga.

Vid den rundringning som P4 Västmanland gjort säger andra personer att de avgått på grund av personliga skäl eller att deras lokala partipolitik inte längre överensstämmer med den som drivs på riksplanet.

Men det är inte bara i Norberg som politikerna hoppar av. Strax därefter följer Skinnskatteberg och Kungsör. Lägst andel avhopp har Arboga kommun med drygt 5 procent. Och inom landstingsfullmäktige har var 10:e ledamot bytts ut sedan valet 2006.

Bland Västmanlands riksdagsledamöter däremot har ännu så länge ingen avbrutit sitt uppdrag. Att flera politiker valt att hoppa av sina uppdrag i en liten kommun som Norberg är inte så lyckat, menar Eva Hölke.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista