Jörgen Johansson / Foto: Jonas Ekströmer Scanpix

Riksdagsledamot vill rösta om ny valuta

Centerpartisten och riksdagsledamoten Jörgen Johansson från Arboga vill ha en ny folkomröstning om vilken valuta Sverige ska ha i framtiden. Frågan måste ställas på nytt eftersom det ekonomiska läget har förändrats, anser han. Tillsammans med en partikollega från Skåne har han nu lämnat in en motion till Riksdagen.

- Jag tror att de flesta inser att vi lever i en föränderlig värld, framförallt på det ekonomiska planet, vilket vi sett under de senaste veckorna och då får man ständigt ompröva sina ställningstaganden, säger Jörgen Johansson.

- Hade vi inte haft Euron i Europa så hade förmodlingen Europa påverkats enormt mycket mer av den situation man har i USA eftersom dollarn traditionellt varit världsvalutan. Men nu har Euron mer och mer tagit över den rollen, säger han.

- Större delen av vårt handelsutbyte sker inom EU-området och det är därför vi har den stabilitet vi har idag. Gör man en justering inom EU-området så påverkar den oss redan idag eftersom vi har det handelsutbyte vi har, men vi kan idag inte vara med och påverka diskussionen i och med att vi inte är med, säger Jörgen Johansson.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista