Butiker säljer hotade fiskar

Fisk som är rödlistad enligt värdsnaturfonden WWF, och alltså hotas av utfiskning, är vanligt förekommande ute i butikerna hos de stora livsmedelskedjorna.

Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort i 155 butiker i 46 kommuner runtom i landet.

– Jag följer ju bara konceptet att vi får sälja den, säger Per-Erik Larsson, butikschef på Coop i Köping, om den frysta rödspätta som säljs i butiken. Han följer Coops centrala direktiv och har själv inte hört talas om Världsnaturfondens rödlista.

Sveriges Radio har undersökt 155 butiker i 46 kommuner runtom i landet. Rödspätta, som är rödlistad av Världsnaturfonden, såldes i två av tre kontrollerade butiker, rödlistade tropiska räkor fanns i nästan varannan butik och otydligt märkt torsk, där kunden utifrån märkningen inte kan avgöra om den är rödlistad eller inte, fanns i fyra av fem butiker.

ICA, Coop och Lidl är de kedjor där det är lättast att hitta rödlistad fisk. Willys och Hemköp har som policy att inte köpa in rödlistat och klarade sig betydligt bättre i undersökningen.

Kunden Georg Janghall på Lidl på Bäckby i Västerås gillar inte att jätteräkor säljs i butiken och skulle själv inte köpa dem:

– Nej, inte om den håller på att bli utfiskad, säger han.

Varför säljer då butikskedjorna rödlistad fisk? Om vi tar ICA som exempel säger Kerstin Lindvall, miljöchef på ICA att man inte bojkottar produkter, hon menar att ICA genom att vara med och köpa kan ställa krav på var man fiskar och med vilka fångstmetoder.

Torbjörn Kvist är ICA-handlare på ICA Maxi Erikslund i Västerås, han följer ICA:s centrala beslut.

– Jag tycker ju spontant att vi ska ju inte göra valet åt våra kunder, det måste ju kunden få göra själv. Vi tillhandahåller en produkt så länge det inte är så att det är förbjudet, då tar vi naturligtvis bort den men kunden måste få göra valet hos oss, säger Torbjörn Kvist.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista