Landstinget: Fördelar med centraliserad mammografi

Kvinnor runtom i Västmanlands län saknar att kunna få mammografi på sin hemort. Men Landstinget Västmanland ser ändå fler fördelar än nackdelar med centraliseringen till Västerås.

Många av kvinnorna i länets yttre kommuner saknar möjligheten att kunna gå på mammografiundersökning på sin hemort.

Sedan den så kallade mammografivagnen togs bort i samband med att länets mammografiverksamhet centraliserades till en Bröstenhet på Centrallasarettet för två år sedan, tvingas alla kvinnor i länet att åka till Västerås för hälsoundersökning.

– Centraliseringen gjorde man för att man gick över från den analoga till den digitala möjligheten att utföra mammografi, säger landstingsrådet Birgitta Andersson (c).

För ungefär två år sedan, när den digitala tekniken skulle ta över efter den analoga, var apparaturen både dyr och stationär. Därför gick den inte att hantera i den mobila mammografivagnen.

Även om Birgitta Andersson förstår att kvinnor runtom i länet saknar att kunna besöka mammografivagnen på sin hemort, ser landstinget fler fördelar än nackdelar med centraliseringen.

Digitala apparater ger patienterna lägre stråldoser och genom att erbjuda en sammanhållen organisation förbättrar man bröstcancerpatienternas chanser till överlevnad, enligt Birgitta Andersson.

– Mammografibilderna blir bättre, man har en närhet till den kirurgiska delen på Bröstenheten eftersom man sammanfört de delarna och jobbar mer nära varandra.

– Man får en snabbare och mer effektiv behandling. säger Birgitta Andersson till P4 Västmanland.

– Nackdelen är ju att alla måste åka till Västerås på mammografi.

Om man kommer att kunna återinföra mammografivagnar i länet beror på hur den digitala och mobila tekniken utvecklas.

Men för många av kvinnorna i länet, speciellt i de yttre kommunerna känns resan till mammografin i Västerås onödigt lång, krånglig och dyr.

Därför har det också frågats efter samordnade resor till Bröstenheten, eller om man inte kan få hjälp med sina resekostnader.

– Mammografi är ju en hälsoundersökning, och det är ju en grundidé att alla hälsoundersökningar får man bekosta själv, säger landstingsrådet Birgitta Andersson.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".