norberg

Avhopp kan hota demokratin

Närmare var femte ledamot i Norbergs kommunfullmäktige har avgått sedan valet 2006. Sådana här avhopp kan skapa vissa problem i framtiden, menar kommunalrådet Kenneth Östberg (s).

– När det gäller fullmäktige så har vi ju per automatik ersättare som går in för dem som försvinner. Men det är klart att de som stått högt upp på listan i valet har varit beredda att ta ett stort ansvar i arbetet i fullmäktige, säger kommunalrådet Kenneth Östberg till P4 Västmanland.

Han säger också att de som kommer in nu i arbetet kanske inte har tid och är beredda att satsa lika hårt som de ledamöter som valdes från början.

De ledamöter som hoppat av hittills har automatiskt ersatts med personer som står näst i tur utifrån valsedlarna. I olika nämnder och styrelser kan det däremot vara besvärligare att hitta ersättare, enligt Kenneth Östberg.

Både i socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden står någon stol tom på grund olika avhopp.

För närvarande är detta inte så allvarligt, tycker Kenneth Östberg, men i framtiden kan det bli ett problem:

– På sikt är det ju besvärligt om vi inte klarar av att fylla våra nämnder och styrelser med politiker. Det handlar ju om demokrati.

Det finns troligen sakliga skäl till de olika avhoppen, menar han.

En person som P4 Västmanland talade med under torsdagen sade att hon avgick från kommunfullmäktige i somras för att hon ville ta ett sabbatsår från politiken.

Det som är viktigt nu för det fortsatta arbetet är att respektive parti som är representerat i fullmäktige tar hand om sina ledamöter så att arbetet känns meningsfullt för dem som sitter kvar, anser Kenneth Östberg.

– Vi måste ju jobba seriöst med demokratin och göra så att alla som sitter i kommunfullmäktige känner att man faktiskt är med och diskuterar frågor, att man har ett faktiskt inflytande i politiken, säger Östberg till P4 Västmanland.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista