Kriminolog Leif GW Persson ska utreda brottsligheten i Västmanland. (Foto: Jack Mikrut/SCANPIX)

Leif GW Persson tar sig an brottsligheten i Västmanland

Västmanland ligger just nu näst högst i landet när det gäller anmälda brott per 1 000 invånare. Nu har rikspolischef Bengt Svensson gett kriminologen Leif GW Persson i uppdrag att ta reda på varför.

– Det är någonting som vi gärna vill se vad det beror på, om det beror på en faktisk brottslighet eller om det är så att den anmälda brottsligheten är högre, säger rikspolischef Bengt Svensson.

– Vi vill se orsakerna, för man kan inte angripa en sak när man inte vet vilka orsakerna är, säger rikspolischef Bengt Svensson till P4 Västmanland.

Redan strax efter årsskiftet ska utredningen vara klar, och Västmanlands länspolismästare Lars Hallberg välkomnar utredningen.

– Jag tror ju med den erfarenheten och den klokskap som Leif GW Persson besitter så tror jag att vi kommer att få bra idéer och tips, utifrån hans synsätt och utifrån hans - så småningom - kommande rapport, säger Lars Hallberg till P4 Västmanland.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista