16 rattfyllerister valde vård

16 rattfyllerister i Västmanland har hittills gått med på frivillig behandling, efter att ha åkt fast. Det är resultatet efter de första tre månaderna av ett nytt projekt. Trafikpolisens chef Jörgen Bergfasth tycker det är en bra siffra.

16 personer kan verka lite med tanke på att hela 338 personer har ertappats fulla eller narkotikapåverkade bakom ratten, men trafikpolisens chef Jörgen Bergfasth är ändå nöjd.

– 16 stycken som slutar köra bil i påverkat tillstånd - jag tycker det är bra, men givetvis kan siffran bli bättre och vi jobbar ju på det, säger Jörgen Bergfasth till P4 Västmanland.

– Det hela bygger ju hela tiden på frivillig medverkan. Det är ju inget tvång med någonstans.

Den 2 juni i år började polisen i Västmanland tillsammans med kommunerna i länet, Landstinget Västmanland, Vägverket, Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och Länsstyrelsen att arbeta för att minska antalet ratt- och drogfyllerister i trafiken.

Metoden är den så kallade ”Skellefteå-modellen”; en modell som går ut på polisen erbjuder alla som misstänkts för ratt- eller drogfylleri ett samtal om sitt missbruk.

Samtalet ska beroendevården eller socialtjänsten i den misstänktes kommun hålla i.

Sedan den 2 juni har polisen vid 338 tillfällen misstänkt någon för ratt- eller drogfylleri. Att polisen kallar det tillfällen beror på att det finns förare som polisen stoppar flera gånger.

Vid dessa 338 tillfällen var det 44 personer som sade ja till ett första samtal. 16 personer gick alltså vidare till någon form av behandling.

Tanken är att arbetsmodellen ska bli permanent. Polisen ser också möjligheter att utveckla modellen till att bland annat även gälla ringa narkotikabrott.

Linnéa Nord
linnea.nord@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista