Olika typer av hörapparater. (Foto: Bertil Ericson/SCANPIX)

Kritik mot hörselvården i Västmanland

De som har problem med hörseln diskrimineras i vården, menar Hörselskadades Riksförbund, HRF. Ett exempel är hur Landstinget Västmanland tar betalt för hörapparater, enligt Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande för HRF.

Två av tre som hör dåligt har inte fått någon hörselvård, och den vård som faktiskt ges är en lågbudgetvariant där man ger minsta möjliga vård till dem som söker hjälp, menar Hörselskadades Riksförbund.

HRF har undersökt den hörselvård som de olika landstingen erbjuder.

Ett exempel på hur de hörselskadade behandlas annorlunda än andra i vården är hur landstingen, exempelvis Landstinget Västmanland, tar betalt för hörapparater.

– Det verkar inte som landstingspolitikerna och ansvariga chefer i landstingen riktigt ser hörselvården som en riktig vårdform, säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande för HRF.

”Diskriminerande avgifter”

HRF menar att de hörselskadade utsätts för diskriminerande särbehandling, eftersom många landsting idag tar ut avgifter som inte finns inom andra sjukvårdsområden.

Ett exempel på det här är alltså att de hörselskadade själva måste betala för att få tillgång till en hörapparat. Så är det i 14 av Sveriges 21 landsting.

I Västmanland måste man betala 15 procent av kostnaden hörapparaten själv.

En konstig avgift menar Jan-Peter Strömgren:

– Det vi reagerar mest för när det gäller Västmanland är att man har lyckats hitta sitt eget system, där man tar ut - märkligt nog - en avgift på hörapparaten.

– Och den här avgiften man tar ut den är väldigt konstig.

– Jag undrar ju i vilken vårdform man skulle kunna tänka sig lägga på procentuella avgifter i övrigt, säger Jan-Peter Strömgren till P4 Västmanland.

”Borde ingå i högskostnadsskyddet”

Något som gör att de hörselskadade drabbas ännu mer är att kostnaden för hörapparaten inte ingår i högskostnadsskyddet, vilket den enligt HFRF borde göra.

– För oss är det okej att man tar ut en avgift i samband med hörapparatutprovning, men den avgiften ska vara avdragsgill mot högskostnadsskyddet.

– Att få en hörapparat från landstinget ingår i vården, så att säga, och vi har en hälso- och sjukvårdslag som säger att man inte ska få merkostnader mer än 900 kronor när man använder svensk sjukvård, säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista