Fagersta

Omtvistat fastighetsköp godkänt

Hyresnämnden i Västerås säger ja till en fastighetsaffär i Fagersta som både kommunen och Hyresgästföreningen ville skulle dras tillbaka. Det handlar om nära 300 lägenheter i fem fastigheter, som tidigare var bostadsrättsföreningen ”Bäckens Park”.

Hyresnämnden godkände bolaget A-design Fastigheter som köpare av fastigheterna, och det gläder bolagets ägare Jan-Erik Olsson:

– Det är klart vi är nöjda med det, det var ju därför vi köpte fastigheterna från början, därför att vi har tänkt att äga dem ett tag.

– Så då är det klart att man är nöjd med att vi får lov att göra det, säger Jan-Erik Olsson till P4 Västmanland.

Det var efter att bostadsrättsföreningen ”Bäckens Park” gått i konkurs som konkursförvaltaren för ett år sedan sålde fastigheterna till företaget  A-design Fastigheter.

Men Fagersta kommun och Hyresgästföreningen ville att hyresnämnden skulle pröva affären, eftersom man var tveksam till om A-design köpte fastigheterna för att förvalta dem långsiktigt.

En viktig orsak till tveksamheten var att A-design planerade att sälja fastigheterna vidare till företagets moderbolag i Tallinn, som sedan i sin tur skulle sälja vidare till ett tredje bolag, A-design Fastigheter i Fagersta.

Misstanken var att fastigheterna bara skulle användas till spekulation.

Men enligt A-designs ägare Jan-Erik Olsson var bakgrunden till den affären att man ville ha de här fastigheterna i ett separat bolag för att inte hyresgästerna skulle drabbas ekonomiskt om det uppstod problem med någon fastighet på något helt annat ställe i A-designs fastighetsbestånd.

Men efter kritiken mot det planerade affärsupplägget har bolaget backat; fastigheterna stannar hos A-design.

Att bolaget har backat gör att Håkan Forsman, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen region Aros-Gävle, är osäker på om man kommer att överklaga Hyresnämndens beslut:

– Det är ju positivt att man backar från någonting som vi inte tycker är bra.

– Om det sedan visar att man seriöst kommer att sköta om och förvalta de här fastigheterna på ett bra sätt, det visar sig ju.

Ni vet inte idag om ni kommer att överklaga?

– Nej, jag kan inte svara på det idag, säger Håkan Forsman till P4 Västmanland.

 Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista