S:t Olovsskolan, en av skolorna i Köpings kommun.
köping

Ingen kameraövervakning av skolor

Köpings kommun säger nej till kameraövervakning av sina skolor. I stället vill man satsa på bevakningsföretag som ett sätt att stoppa skadegörelse.

Kommunstyrelsens arbetsutskott vill i stället för kameror fortsätta med bevakningsföretag som övervakar bland annat skolorna i kommunen.

– Vi har ett bevakningsföretag som bevakar våra byggnader och vi vill i stället satsa mer på det, säger Elizabeth Salomonsson (s), kommunalråd i Köping.

– De har redan i dag upptäckt saker och ting i ett tidigt skede och vi har kunnat undvika bränder och sådant.

Sedan bevakningsföretaget började åka runt så har skadegörelsen minskat i Köping de senaste åren.

Köpingsborna kan nu vänja sig vid ytterligare närvaro av bilarna som åker runt på kvällar och nätter.

– Till exempel har vi en gång- och cykeltunnel i stan som många upplever som otrygg. Och där har vi sagt att vi vill ha lite specialbevkaning, säger Elizabeth Salomonsson till P4 Västmanland.

Men att säga nej till övervakningskameror är också en kostnadsfråga; det skulle bli dyrare med kameror än med bevakningsföretag, menar man.

Övervakningskamerornas vara eller icka vara är en omdiskuterad fråga.

I Västerås övervakas 12-13 skolor med kameror och även där tycker man sig ha sett att skadegörelsen har minskat.

Västerås satsar visserligen på både övervakningskameror och vaktbolag, men man tycker sig ändå se att kamerorna har gett resultat.

I Köping är skadegörelsen inte lika omfattande, och därför är kostnaden för övervakningskameror svår att motivera - att bevaka en skola i Köping med kameror beräknas kosta runt 150 000 kronor per skola och år.

Men det finns ytterligare en en orsak till att man inte vill sätta upp kameror för att stoppa skadegörelsen:

– Det kan ocskå göra att man inte upptäcker saker förrän i efterhand.

– Men om vi åker runt med bilar så finns det människor närvarande som kan gripa in om det händer någonting, säger kommunalrådet Elizabeth Salomonsson.

Kennet Lindquist
kennet.lindquist@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista