Torsten Källberg (fp).

Landstingsråd: Avgifterna för hörselvård ska ses över

Landstinget Västmanland kommer att se över avgifterna för hörapparater.

Det lovar nu landstingsrådet Torsten Källberg (fp).

Bakgrunden är att Hörselskadades Riksförbund, HRF, är kritiskt till att landstinget tar ut en avgift på 15 procent i samband med utprovning av hörapparater.

– Den avgift man tar ut är väldigt konstig. Jag undrar ju i vilken vårdform man skulle kunna tänka lägga på procentuella avgifter i övrigt, sade HRF:s ordförande Jan-Peter Strömgren i P4 Västmanlands nyhetssändningar under lördagen.

Nu lovar alltså landstingsrådet Torsten Källberg (fp) att avgiften ska bli mer rättvis, men det dröjer:

– Den här - som det sägs - ” konstiga avgiften” infördes av den förra majoriteten, och när vi nu tittar över allting så har vi tagit de allra mest uppenbara orättvisorna, som vi såg då i alla fall. Dem justerar vi nu vid sammanträdet i november.

– Men det här får komma i nästa stora sväng som vi har aviserat till nästa år, säger Torsten Källberg till P4 Västmanland.

Även högkostnadskyddet ses över

HRF är också kritiskt till avgiften för hörapparaten inte ingår i högkostnadsskyddet, vilket man anser att den borde göra.

– Att få en hörapparat från landstingen ingår i vården och vi har en hälso- och sjukvårdslag som säger att man inte ska få merkostnader mer än 900 kronor när man använder svensk sjukvård, säger HRF:s ordförande Jan-Peter Strömgren.

Landstingsrådet Torsten Källberg lovar att se över även den här frågan.

– Vi får titta på allt det där. Det är en ganska omständlig procedur att utprova en hörappart på rätt sätt. Det är inte bara att trycka in något i örat, utan det måste göras avgjutningar och det är en omständlig och kostbar procedur, säger Kälberg.

– Men varför det inte ska ingå i högkostnadsskyddet och inte gör det hos oss, det kan jag inte svara på faktiskt.

– Jag vill titta på det också, säger Torsten Källberg till P4 Västmanland.  

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista