"Nya avtalet en hyfsad lösning"

Kommunals strejk tog slut igår kväll. Parterna skrev på ett nytt två-årigt avtal, som inte når upp till de 5,5 procent som Kommunal ville ha. Trots det var det värt att gå ut i konflikt, tycker Annika Enbom, ordförande för Kommunal i Västmanland.
- Man är aldrig nöjd med ett avtal - jag vet aldrig att jag har varit nöjd med ett avtal, men utifrån de förutsättningar och det starka motstånd vi har haft från arbetsgivarsidan så tycker jag att vi har kommit till en hyfsad lösning, säger Annika Enbom till P4 Västmanland. Igår avblåstes strejken med omedelbar verkan, när Kommunals nya löneavtal blev klart. Avtalet är två-årigt och innebär bland annat att personal inom vård och omsorg får löneökningar på fem procent, vissa grupper i år, vissa nästa år. Övriga grupper inom Kommunal får 2,6 procent i år och två procent nästa år. Men Annika Enbom tror att löneökningarna kan bli större när de lokala förhandlingarna nu tar vid, efter att det centrala avtalet blivit klart. 5,5 procents lönelyft var kravet från Kommunal, och det nådde man alltså inte fram till. Inte heller blev det ett ett-årigt avtal som Kommunal ville. Annika Enbom säger till P4 Västmanland att hon ändå tycker att det avtal man fick fram var värt strejken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".