Skinnskatteberg

Körstämman ställs in

Det blir ingen körstämma i Skinnskatteberg nästa år.

Stämman har de senaste åren lockat en allt mindre publik och nu vill huvudarrangören studieförbundet Bilda och medarragörerna Skinnskattebergs kommun och församling få tid till att se över stämman och dess organisation till 2010.

Det berättar Svante Zettergren, kultur- och musiksamordnare på Bilda.

- Vi vill vidareutveckla och bredda körstämman så att den ska leva länge till, och därför gör vi ett uppehåll ett år från att genomföra en körstämma. Det tar ju ganska mycket ork, pengar och tid att göra en sådan så att man hinner sällan med att reflektera över vad behöver göras annorlunda och vad ska vi göra, säger Svante Zettergren.

Körstämman i Skinnskatteberg genomfördes i somras för 27:e gången och hade då ungefär 600 deltagare, berättar Svante Zettergren, och det kan jämföras med för 25-årsjubiléet för två år sedan då antalet deltagare var ungefär 1000. Där har det också legat under de fem år som Bilda varit huvudarrangör, säger Zettergren:

- Och nu tyckte vi att det var litet för lågt, både av ekonomiska skäl men också ”vad är det som händer?”.

BN: Det var inte bara fotbolls-em då som körstämman krockade med i somras?

- Nej, vi hade ju storbilds-tv då för den enda match som var av intresse just den helgen så att det fanns möjlighet att se den där.

BN: Men vad tror ni det är som har hänt då?

- Alltså, det här är ju en nedåtgående trend över flera år. För ett antal år sedan så höll den ju på att läggas ner. Det var ju då Bilda sa att ’vi vill försöka axla det här’. Jag tror att det finns så otroligt mycket körliv i Sverige, men det finns också organiserat på många håll så vi måste hitta det där samlade greppet och det är det vi vill försöka ta nu.

Berit Nygren
berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista