Laxodling i Norge

Laxen tar omvägar via Thailand

Lax som odlats i Norge eller Chile transporteras till Thailand för att filéas och packas, och hamnar sedan på butikshyllorna hemma i Sverige. Laxen fanns i nästan två av tre butiker i en undersökning som Sveriges Radio gjort i 155 butiker i 46 kommuner runt om i landet.

Kunden Birgit Andersson på Coop Stenby i Västerås tycker att det är märkligt med de långväga transporterna.

– Det är inte klokt, tycker jag i alla fall, men det är klart man läser inte det där finstilta. Jag kan inte fatta att det ska behöva... det kan väl komma direkt från Norge och hit?, säger hon.

Det är Findus lax och regnbåge som odlats i Norge eller Chile som sedan transporteras till Thailand för att filéas och packas.

I Sveriges Radios undersökning i 155 butiker i 46 kommuner runtom i landet fanns laxen i nästan två av tre butiker och regnbågslax som transporterats på samma sätt i nästan två av fem butiker.

De långa transporterna var en nyhet för Magnus Skjärlund, butikschef på Hemköp i Köping.

– Man blir förvånad när man ser det, man läser ju inte alla förpackningar på det viset. Det här var en grej som för mig var något helt nytt, det kunde jag väl kanske inte i min fantasi tänka mig. Ett sådant stort företag tycker man väl borde kanske kunnat ha något annat sätt att lösa det på, säger han.

Inger Larsson, ansvarig för fiskefrågor på Findus Sverige säger att Findus har en egen fabrik i Thailand där fisken filéas för hand. På så sätt får man ut mer från varje fisk än om man hade filéat den med hjälp av maskiner i Norge.

– Transporten går med stora containerfartyg och vi har gjort beräkningar på miljöeffekten och det visar sig att tack vare det högre utbytet så kompenseras den längre transporten av det här högre utbytet så det blir miljöneutralt, säger hon.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".