Rökdykare i aktion

Kritik mot brandmännens arbetsmiljö

Det finns allvarliga brister i arbetsmiljön inom räddningstjänsten i Mälardalen. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter ett möte i torsdags med brandmän och arbetsgivaren. Nu skickas ett föreläggande till ansvariga chefer och politiker med krav på att bristerna ska åtgärdas.

Inger Persson, inspektör på Arbetsmiljöverket, kritiserar både rutinerna kring rökdykning och att den riskanalys som finns nu är flera år gammal.

– Det här med riskbedömningar är ju en färskvara. Den måste följa med hela tiden när man gör förändringar i verksamheten. Man måste analysera vad förändringarna får för konsekvenser, säger Inger Persson.

Brandmännen har länge krävt en ny riskanalys av ledningen, nu när organisationen får mindre pengar från politikerna.

Brandmännens farligaste arbetsmoment är rökdykning, där man idag ska vara fem man.

I somras var man flera gånger fyra i tjänst och det innebär att brandmännen måste invänta en sista person innan de kan gå in vid en brand.

Problemet är bara att då kan det vara försent.

– Ja, det är ju sådant här som tär på brandmännen. Det blir en frustration, de vill ju göra ett bra jobb, säger Inger Persson.

Men även politikerna måste ta sitt ansvar i det här, tycker Inger Persson.

Mälardalens brand och räddningsförbund dras med ett underskott på 3,2 miljoner. Vid besparingar måste politikerna vara tydliga och tala om för allmänheten vilka räddningsinsatser brandmännen kan göra, och vilka man inte längre mäktar med.

– Som det är idag så är det den enskilda brandmannen som får klä skott för politikerbesluten ute vid en olyckplats.

Allmänheten tvingar dem att börja agera innan hela styrkan är på plats, och det här är en stor psykisk belastning för brandmännen, säger Inger Persson till P4 Västmanland.

Senast den 8 december ska ledningen svara på arbetsmiljöverkets föreläggande.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista